Omavaraisuus on leipää ja lämpöä

Kesän kääntyessä syksyä kohden monet meistä varastoivat satoa talven varalle. Kuluvan kesän satonäkymät ovat erinomaiset. Luonnonmarjat säästyivät keväthalloilta ja saivat hyvin vettä ennen juhannusta. Mustikkamättäät odottavat poimijoita sinisenä ja kohta on puolukan aika. Viljelymarjatkin ovat onnistuneet hyvin. Olemme saaneet pakastaa paikallisia makoisia mansikoita ja vadelmia tulevan talven varalle. Maatalouden vilja- ja rehusadot näyttävät hyviltä. Nyt vaan toivotaan korjuuaikaan hyviä ilmoja.
Sadon onnistuminen on erittäin tärkeää ahdingossa olevan maataloutemme osalta. Jo ennen Putinin sotaa viljelykustannukset Suomessa kohosivat rajusti, kuten lannoitteiden ja polttoaineiden hinnat. Sota ja pakotteet ovat lisänneet ahdinkoa. Teollisuuden ja kaupan kustannusten kasvu on siirtynyt nopeasti ruuan hintaan. Viljelijän tulee saada tuotteistaan myös käypä hinta, jotta tuotantoa voidaan kannattavasti jatkaa ja siten varmistaa kotimaisen tuotannon omavaraisuus.
Kotimaisilla energiamuodoilla tullaan korvamaan tuontipolttoaineita. Fossiilisten tuontipolttoaineiden hinnat ovat nousseet rajusti. Onneksi meillä Suomessa on monipuolinen energiapaletti, emmekä ole esimerkiksi maakaasusta kovin riippuvaisia. Lämpölaitoksissa on nyt hyvin kysyntää kotimaiselle puulle eri muodoissa. Turvettakin tullaan käyttämään ja sillä varmistetaan huoltovarmuutta. Turpeen nosto jatkuu muun muassa Vapon toimesta.
Polttonesteiden ja sähkön hinnan nousut ovat tasaantumassa. Hallituksen toimet muun muassa jakeluvelvoitteen keventämisestä tasoittivat polttoaineiden hintojen nousua. Edelleen korkealla tasolla olevia hintoja on kompensoitu kuluttajille muun muassa työmatkavähennyksen korottamisella ja kuljetusyrittäjien kustannustuella. Maanantaina 1.8. tuli myös voimaan erillinen perusturvaan liittyvien indeksien korotukset, joilla lievennetään vähempiosaisten ahdinkoa hintojen noustessa. Olkiluoto ykkösen huoltotauon päättymien ja kolmosen käyttöönotto laskevat sähkön hintaa ja varmistavat omavaraisuutta.

Leave a Reply

Close Menu