Kuntajohtajien vaihtoviikot

KMV 14.1.2021

Viime kuukausien aikana yllättävän monen kunnan- ja kaupunginjohtajan paikka on tullut avoimeksi. Esimerkkinä mainittakoon oma Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtajarekrytointi. Lisäksi kaupungin- tai kunnanjohtaja on vaihtumassa ainakin Keuruulla, Pälkäneellä, Kokemäellä, Virroilla, Kangasniemellä, Valkeakoskella ja Ylöjärvellä.

Osa näistä paikoista on avautunut luontaisen kehityksen ja etenemisen seurauksena. Johtajat ovat vaihtaneet suurempiin kuntiin paremman palkan ja haasteiden vuoksi. Pienten kuntien rooli on ollut pitkää toimia kuntajohtajien kasvattaja seuroina. Osa johtajista on siirtynyt yksityissektorille ja toisaalta sieltä on tullut kuntiin johtajia

Yhä useampi on myös irtisanoutunut niin kutsutun luottamuspulan vuoksi. Luottamuspulalla kuvataan tilannetta, missä yleensä kunnan virkamies- ja luottamusmiesjohto eivät enää näe yhteistä etenemispolkua kunnan asioiden hoitamisessa. Johtajasopimukset ovat mahdollistaneet sovussa siirtymisen muihin tehtäviin.

Syitä irtisanomisiin on monia. Tapani Nykänen Kangasniemeltä tiivisti hyvin monen kunnan näkemykset: ”Toiveet ja tavoitteet eivät vain täyttyneet, tai sitten ne olivat ylimitoitettuja”. Eli hyvä on kummankin osapuolen katsoa peiliin. Syyt on hyvä huolella perata ennen seuraavaa rekrytointia.

Pieniin ja vähän isompiinkaan kuntiin ei viime aikoina ole ollut kovin runsasta hakijajoukkoa. On hakijan markkinat, kun yhtä aikaa on useita paikkoja auki. Ajankohtaiset haasteet eivät varmaan kuntien vetovoimaa lisää. Kunkin kunnan onkin pistettävä parastaan, että hyvä ja sopiva johtaja saadaan kuntaa johtamaan.

Tämä kevät on myös kuntavaalikevät. Ja siinä missä virkamiesjohdon rekrytoinnilla on suuri merkitys kunnan asioiden hoidossa, on paljon väliä sillä, että luottamushenkilöillä on yhteinen kuva kunnan asioiden hoidosta.

Hyvä yhteistyö tai hyvä hallinto ei tietenkään vaadi, että kaikesta on oltava samaa mieltä. Kuitenkin se edellyttää, että on yhteinen tahto ajatella kunnan ja kuntalaisten parasta sekä löytää ratkaisuja.

Leave a Reply

Close Menu