Keskellä sotea

KMV-lehti 1.10.2020

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen vastuu on melkein 200 kunnalla ja kuntayhtymällä. Resurssit ovat rajalliset ja hoidolla korkeat laatuvaatimukset. Siksi kunnissa on rakennettu erilaisia ratkaisuja palveluiden tuottamiseksi.

Mäntänvuoren terveys oy:n avulla olemme saaneet Mänttä-Vilppulan sote -kustannusten kasvua leikattua ja palvelutaso on niin ikään parantunut. Tämä onkin yhdistävä tavoite monella alueellisella mallilla, sillä sote -palvelut ovat kuntiemme kallein velvollisuus.

Siksi vallitsee yksimielisyys siitä, että tarvitaan vahvemmat järjestäjät, sote-maakunnat vastaamaan sosiaali- ja terveydenhuollosta ja turvaamaan oikeutemme saada palveluja tasapuolisesti koko maassa.

Ministeri Kiurun sote-esityksen lausuntokierros on juuri päättynyt. Vastoin edellisen ehdotuksen linjaa, lähdetään nyt siitä, kaikki toteutetaan mahdollisimman paljon julkisen terveydenhuollon ehdoilla ja yksityiseen sektoriin on pyritty tekemään lähes periaatteelliselta vaikuttavaa pesäeroa.

Sote-palveluita toteutetaan taatusti jatkossakin julkisen ja yksityisen yhteistyössä. Tähän toivottavasti kuuluu myös julkisesti omistetut ja kansainvälisestikin noteeratut yhtiöt Coxa ja Sydänsairaala, joiden toimintaa esitys olisi nyt varsin perusteettomasti rajaamassa vain Pirkanmaalle.

Esitimmekin lähes kaikkien Pirkanmaan kansanedustajien voimin yhtiömuotoisen erikoissairaanhoidon toimintoihin mahdollistavaa kirjausta ja kansalaisten valinnanvapauden turvaamista, sekä kokonaan julkisesti omistettujen ja markkinayhtiöiden erottamista toisistaan.

Eniten minua huolettaa, että esityksessä uhataan päättää yhteistyömme Pihlajalinnan kanssa. Tämä olisi mielestäni järjetöntä. Mitätöintien korvaaminen tulisi erittäin kalliiksi yhteiskunnalle ja mitätöinti sotisi perustuslakia vastaan.

Hallitus on luvannut tehdä arviointia näiden kysymysten osalta lausuntoihin pohjaten. Toivon syvästi, että hallitus ymmärtää toimia järkevästi ja luottaisi myös sote-maakuntien päätöksentekoon.

Leave a Reply

Close Menu