Taloudesta turvaa tulevaan

Aamulahden kolumni 12/2022

Valtion vuoden 2023 budjetin käsittely on loppusuoralla. Valtiovarainvaliokunnan budjettimietintö tulee nyt eduskunnan suuren salin käsittelyyn ja siitä äänestetään viimetöinä ennen joulun viettoon siirtymistä.

Budjetti on edeltäjiensä tapaan poikkeusaikojen budjetti. Venäjän hyökkäyssodasta johtuva nopea energian hinnan nousu johti voimakkaaseen inflaatioon. Toisaalta Euroopan keskuspankki nostaa korkoja sen hillitsemiseksi. Nämä vaikuttavat kotitalouksien ostovoimaan.

Arjen turvaa ja taloutta vahvistetaan ja kustannusnousun vaikutuksia kotitalouksissa hillitään. Sähkön arvonlisäveroa laskettiin talvikuukausiksi, sähkövähennys tasaa korkeimpia laskuja ja pienituloisimmat saavat sähkötuen.

Sähkön hinnan vakauttamiseen tehdään töitä EU-tasolla, mutta tarvitaan myös kotimaisia päätöksiä. Polttoaineiden hintojen hillitsemiseksi jatketaan jakeluvelvoitteen kevennystä ja valmistellaan ammattidieseliä.

Tämän kauden aikana indeksitarkistukset ovat nostaneet eläkkeitä yli sadalla eurolla. Lapsiperheiden tukemiseksi maksetaan joulukuussa tuplalapsilisä. Maksuhäiriömerkintöjen kesto lyhennettiin kuukauteen velan maksamisesta. Monin toimin vahvistetaan kotitalouksien ostovoimaa.

Sisäiseen ja ulkoiseen turvaan tulee merkittävä lisärahoitus. Maanpuolustuksen materiaalista varautumista parannetaan muun muassa uusilla hävittäjillä ja laivoilla, kertausharjoituksia lisätään ja henkilöstöä palkataan. Samalla valmistautuen Nato-jäsenyyteen. Arjen turvaa parannetaan sisäisesti lisäämällä poliisien määrää. Pelastajien ja sopimuspalokuntalaisten koulutusmääriä nostetaan.

Uusien hyvinvointialueiden käynnistäminen vuoden alussa muuttaa valtion budjettia merkittävästi. Päätös oli välttämätön peruspalvelujen turvaamiseksi, tämän myötä hallinto kevenee ja lääkäriin pääsy nopeutuu.

Tutkimus- kehitys ja innovaatiorahoitus luo uusia työpaikkoja. Aloite TKI-kannustimesta sekä TK-toiminnan perusrahoituksesta hyväksyttiin yksimielisesti valtiovarainvaliokunnassa. Tavoite on nostaa TK-toimintojen rahoitus neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuosikymmenen loppuun mennessä. Pirkanmaalla on hyvät mahdollisuudet nostaa TK-rahoitus jopa kahdeksaan prosenttiin BKT:sta, perustuen aktiivisiin yrityksiin, tuotekehityskeskuksiin ja tiede- ja tutkimusympäristöön.  

Panostukset leipään, lämpöön ja huoltovarmuuteen ovat välttämättömiä. Maatalouden ahdinkoa helpotettiin tänä vuonna n. 300 miljoonan tukipaketilla ja ensivuodelle on tehtävä myös kustannusten rajua nousua helpottavat päätökset. Markkinat tulee saada kuntoon. Kaupan ja teollisuuden tulee maksaa kustannusten nousu tuottajille. Tuotannon kannattavuus ei voi perustua pelkästään tukiin ja kriisipaketteihin.

Kriisivuosien velanoton jälkeen on päästävä tiukemman talouskurin linjalle. Valtionvarainministeriön tiukkojen laskelmien mukaan julkisen talouden rahoitusasemaa on kohennettava noin miljardilla vuodessa seuraavien kahdeksan vuoden aikana. Se tasapainottaisi julkisen talouden, pysäyttäisi velkasuhteen nousun ja kuroisi lähes umpeen pitkän aikavälin kestävyysvajeen. Tarvitsemme kunnianhimoisia rakenteellisia uudistuksia työllisyyden, talouskasvun ja julkisen talouden vahvistamiseksi.

Joulun tulo antaa kaivatun hetken levähtää ja hengähtää perheen ja ystävien kanssa. Koko maailmalle toivon erityisesti nyt joulurauhaa.

Hyvää joulua ja iloista vuoden vaihdetta.

Arto Pirttilahti

Leave a Reply

Close Menu