Arto Pirttilahti

Maitolaituri

Kolumni julkaistu KMV-lehdessä 21.8.2017

Meidän tienhaaran maitolaituri pääsi huonoon kuntoon. Maalit rapisi. Lattia ja runko lahosivat. Laituri huojui samaan tapaan kuin Juicen ja Mikon laulussa: "Huojuva maitolaituri jäi paikalleen, kun ei tiennyt, mihin suuntaa pitää kaatua." Esteettisten syiden lisäksi kunnostusta kiirehti Pohjaslahden tien peruskorjaus.

Monet maitolaiturit on hävitetty, mutta päätimme pojan kanssa tämän korjata entistä ehommaksi. Noston ja pienen ravistelun jälkeen kärrylle ei noussut kuin koppiosa. Sen kunnostimme ja maalasimme. Laituriosan teimme kokonaan uudestaan. Uskon, että se kestää seuraavaan tieremonttiin asti ja muistuttaa meitä edellisten sukupolvien työstä maaseudulla.

Laituri oli tehty vuonna 1960. Silloin siihen tuotiin viiden pienviljelystilan maidot tonkissa, jotka kerättiin kuorma-auton lavalle. 70-luvulla tulivat tilasäiliöt maatiloille ja laiturilla olevien tonkkien maito imaistiin meijeriauton kyytiin. Kun tonkan kannen väliin laittoi tilauslapun, sai meijeriltä paluukuormassa voita, juustoa, rehuja ja Tummelia. Tilaus kuitattiin maitotilistä.

Enää ei näy tonkkia eikä maidontuojia. Virallista tehtävää maitolaiturilla ei ole. Se jäi eläkkeelle tonkkien ja meijerituotteiden välityspisteenä vuonna 1988, kun lopetimme maidontuotannon. Usean pienviljelystilan aktiivitoiminta loppui 90-luvulla, etenkin EU-jäsenyyden jälkeen. Monet myivät pellot naapurille. Muunlaista yrittäjyyttä haettiin tilalle. Maaseudulla onkin ilahduttavan paljon yritystoimintaa. Tästä saimme näytteen Huhtijärven yrittäjämarkkinoilla ja Pohjaslahden Heinämarkkinoilla.

Yhä harvempi perhe vastaa maataloustuotteiden tuotannosta. Pohjaslahdella ei taida olla kuin 3 maitotilaa ja kymmenisen aktiiviviljelijää. Sukupolvenvaihdokset eivät ole helppoja tilakoon edelleen kasvaessa sekä maatalouden tulotason pysyessä alhaalla. Kuluttajina voimme helpottaa maatalouden ahdinkoa ja maaseudun autioitumista ostamalla erinomaisia kotimaisia elintarvikkeita sekä käyttämällä maaseudun yritysten lähipalveluita.

Siirry sivun alkuun
facebook