Arto Pirttilahti

Määrääkö EU metsiemme tulevaisuuden?

Kolumni julkaistu SuurTampere-lehdessä 6.9.2017

EU on taas luomassa byrokratiaa, joka piiskaa Suomea enemmän kuin muuta Eurooppaa. Valmistelussa oleva maankäyttöä ja metsiä koskeva sääntöpaketti, lulucf, uhkaa vaikeuttaa metsien käyttöä. Paketin vaikutukset heikentävät talouttamme ja kilpailukykyämme eivätkä auta ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Epäreilusta EU-sääntelystä meillä on aiempiakin kokemuksia. Rikkidirektiivi toi kustannuksia laivaliikenteellemme, muttei vaikuttanut Välimeren alueen saastuttajiin. Lämpölaitosten hiukkaspäästöjä kiristettiin puun ja turpeen osalta, mutta kuinka ollakaan Keski-Euroopan kivihiili pääsi puolta helpommalla.

Durbanin ilmastokokouksessa vuonna 2011 metsistämme tuli päästölähteitä. Suomi on ajanut kansainvälisesti ja EU:ssa metsien ilmastovaikutusten laskentamallia, joka huomioi metsien luonnontieteellisen hiilensidonnan eikä perustu laskentaan, joka nojaa satunnaisiin oletuksiin. Suomen metsät eivät voi olla laskennallinen päästölähde.

Ehdotettu lulucf ei rankaise metsänsä hävittäneitä. Ruotsikin pääsee Suomea helpommalla. Se on hakannut metsiensä vuosituotosta yli 80 prosenttia ja saanee tehdä niin ilman lisätoimenpiteitä. Suomen prosentti on 65. Metsien käytön lisäämiseksi meidän olisi ostettava muilta metsityksestä saatuja lisäyksiköitä tai lisättävä päästövähennyksiä esimerkiksi liikenteessä. Meiltä, jotka olemme hoitaneet metsät hyvin, valuvat eurot niille, jotka ovat omansa tuhonneet.

Lulucf-paketista on neuvoteltu aktiivisesti vuosia. Suomen hallitus on tehnyt vahvasti töitä, etenkin ministeri Tiilikainen ja pääministeri Sipilä. Suomi on vaikuttanut voimallisesti parlamentin lisäksi jäsenmaiden neuvostossa ja asiasta vastaavaa komissaaria on tavattu puolen tusinaa kertaa.

EU:n ympäristövaliokunta hyväksyi laskentaesityksen, joka on Suomen linjan vastainen. Esitys tuli EPP-ryhmästä, johon kokoomuksen edustajatkin kuuluvat. Suomea tukee suurin osa mepeistämme. Isänmaallisuutta ja Suomen puolustamista vaadittaisiin muun muassa kokoomuksen Sirpa Pietikäiseltä, joka vastustaa Suomen kantaa. Toivon komissaari Jyrki Kataisen kabinetteineen olevan täysillä Suomen puolella.

Teollisuus- ja maatalousvaliokunta ovat eri kannalla kuin ympäristövaliokunta. EU-parlamentti äänestää asiasta 12.9. Uusi EU-puheenjohtaja Viro teki hyvän esityksen, mutta Saksan vaatimat muutokset ovat Suomelle vahingollisia. Lopullisesti asia linjataan komission, neuvoston ja parlamentin trilogi-neuvotteluissa. EU yrittää määrätä Suomen metsien käytöstä, vaikka metsäpolitiikka ei sille kuulu.

Siirry sivun alkuun
facebook