Arto Pirttilahti

Mihin menet Suomi?

Kolumni julkaistu KMV-lehdessä 7.12.2015

Eilen Suomi juhli 98. itsenäisyyspäiväänsä. Nöyrä kiitos maata puolustaneille ja rakentaneille sukupolville! Suomi on saanut elää rauhassa yli 70 vuotta. Tänä aikana suomalaiset ovat rakentaneet hyvinvointinsa kovalla työllä.

Asiamme ovat moneen maahan verrattuna hyvin. Demokraattinen päätöksenteko, tasa-arvo ja sananvapaus ovat vahvoja. Hyvinvointipalvelut, ilmainen koulutus ja luotettavat viranomaiset luovat tasavertaisuutta. Kerätty hyvinvointipääoma ei ole itsestäänselvyys, vaan sitä pitää jatkuvasti huoltaa ja vaalia.

Yhteiskuntasopimusneuvotteluiden ajautuminen karikolle ei lupaa hyvää tulevaan. Ymmärrän neuvottelujen vaikeuden - Ensimmäistä kertaa yritetään saada aikaan miinusmerkkistä sopimusta. Pitämällä kiinni kaikista saavutetuista eduista emme pääse eteenpäin Suomen uudistamisessa.

Suomen liittyessä euroon työmarkkinaosapuolet julistivat neuvottelutahtoaan ja joustavuuttaan, koska enää valtio ei voisi devalvaatiolla taloutta korjata. Nyt on aika lunastaa lupaukset neuvottelutahdosta ja -taidosta. Minulla on selvä viesti: "AKT ja EK, jääräpäisyyden aika on ohi!" Neuvottelupöytään tulisi palata.

Jos yhteiskuntasopimusta ei saada aikaiseksi, hallitus joutuu tekemään 1,5 miljardin veronkorotukset ja säästöt. Nämä ovat kovia toimia jo tehtyjen lisäksi. Työmarkkinasovun saavuttaminen ensi keväänä näyttää karkaavan yhä kauemmaksi. Lakkoihin ajautuminen pahentaisi entisestään huonoa taloudellista tilannetta.

On kuitenkin hyvä, että osapuolilla on tahtoa neuvotella muista Suomen kilpailukykyyn liittyvistä asioista. Ehkä halu palata yhteiskuntasopimusneuvotteluihinkin herää. Yhteistyöllä ja yhtenäisenä saamme Suomen nousuun. Rakenteellinen muutos on välttämätön. Se vaatii myös rohkeutta.

Jokainen voi omalta osaltaan parantaa Suomen työllisyyttä ja elinvoimaisuutta hankkimalla pukin konttiin ja joulupöytään kotimaisia laadukkaita tuotteita. Joulun aika muistuttaa myös välittämisestä ja yhteisvastuusta. Toivotan kaikille hyvää joulun odotusta ja parempaa ensi vuotta!

Siirry sivun alkuun
facebook