Arto Pirttilahti

Arvi 1/2015

Hei!

Lähestyn sinua vaalikauden 2015-2018 ensimmäisellä viikkotiedotteellani. ARVIssa pyrin kertomaan jotain menneestä politiikan viikosta ja omista tekemisistäni sekä arvioimaan tulevan viikon tapahtumia.

Muita kirjoituksiani ja tiedotteita voit käydä lukemassa nettisivuiltani www.artopirttilahti.fi. Sieltä löytyvät myös aiemmin ilmestyneet ARVIt.


Hieno tulos.
Vaalikampanjointi on tehty ja hieno tulos on saavutettu. Takana on 150 vaalitapahtumaa ja n. 9000 kilometriä. Kiitos teille kaikille vaalityöstä, jotka olitte kampanjassa mukana. Pirkanmaalla Keskusta sai melkein 20 000 ääntä enemmän kuin edellisissä vaaleissa ja yhden kansanedustajan paikan lisää.

Tapasin tuhansia ihmisiä ja sain heiltä hyviä ohjeita ja evästyksiä kansanedustajan työhön. Kiitos niistä. Toivon, että pidämme yhteyttä jatkossakin. Yhteydenpito ja vuoropuhelu oman alueen ihmisten kanssa ovat kansanedustajan tärkeimpiä työkaluja.

Tulen olemaan tavattavissa erilaisissa tapahtumissa Pirkanmaalla ja muuallakin Suomessa tulevien neljän vuoden aikana. Haluan edelleen kuunnella sinun ratkaisujasi. Kerron mielelläni myös Keskustan eduskuntaryhmän työstä. Suomi saadaan kuntoon aivan varmasti. Meillä on nyt hyvä porukka.

Neuvottelurupeama.
Hallitusneuvottelut etenevät johdonmukaisesti. Tästä voimme kiittää hallitustunnustelija Sipilän uutta otetta. Hän on laatinut neuvottelujen johtamiseksi prosessikaavioita, pilkkonut työn loogisesti eteneväksi kokonaisuudeksi, jolle heti aluksi määriteltiin tavoitteet.

Jokaisella Keskustan hallitusneuvottelijalla on työssä tukena oma kansanedustajista koostuva taustaryhmä. Olen mukana eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Anne Kalmarin vetämän biotalousryhmän työssä. Olemme pureutuneet metsätalouden, maatalouden ja elintarviketalouden, maaseudun kehittämisen, energia-alan sekä ympäristön asioihin.

Useat isot kokonaisuudet liittyvät kaikkien neuvotteluryhmien työhön, kuten normien purku ja sääntelyn laadukkuus, yrittäjyyden ja työllistämisen edellytysten parantaminen sekä innovaatioiden ja kokeilujen edistäminen. On tärkeää, että asioita tarkastellaan poikkisuuntaisesti eri hallinnon alojen välillä.

Meillä on Pirkanmaalta hyvä neljän miehen tiimi, kansanedustajat Alatalo, Hakanen ja Pirttilahti sekä puoluevaltuuston puheenjohtaja Ovaska, mukana hallitusneuvotteluissa ja taustaryhmissä. Viemme vahvasti koko Pirkanmaan asioita eteenpäin.

Kirjoitin Tampereen kauppakamarilehden kolumnissa maaliskuussa: " Ilmassa tuntuu leijuvan yhteisnäkemys muutoksen suunnasta. Rattiin on tartuttava ja lähdettävä liikkeelle käytännössä. Keskusta on puheenjohtaja Juha Sipilän johdolla valmis. On löydyttävä luottamusta, jotta hallitusohjelmaan saadaan strategisempia ja väljempiä linjauksia. Ei se ole yhteistyötä, jos joutuu pelkäämään, että kaveri potkaisee polveen. Nopeasti muuttuvat tilanteet vaativat ainakin yhtä nopeita reaktioita. Hallitusohjelman on oltava mahdollistaja, ei poissulkeva tympeä listaus.". Nyt tästä toimintatavasta on tullut totta.

Neuvottelut tiivistyvät ja asiat hankaloituvat loppua kohden. Prosessi kuitenkin etenee. Neuvotteluita käydään myös tulevan viikonlopun yli. Ensi keskiviikkoon mennessä on tarkoitus saada hallitusohjelma kasaan, jolloin perjantaina 29.5. se voitaisiin esitellä täysistunnossa eduskunnalle. Näin valtiopäivien työ voisi täysipainoisesti alkaa heti kesäkuun alussa. Työtä on paljon edessä, jotta Suomi saadaan kuntoon. Mitä pikimmin pääsemme aloittamaan sen parempi.

Valintoja.
Keskustan eduskuntaryhmä järjestäytyi torstaina 23.4. Järjestäytymiskokouksessa oli mahtava 49 edustajan porukka koolla ja tekemisen meininkiä ilmassa. Varsin erilaiset tunnelmat kuin neljä vuotta sitten ollessani eduskuntaryhmän kokouksessa ensimmäistä kertaa. Alussa puhetta johti ryhmän seniori, kansanedustaja Kauko Juhantalo.

Ryhmän puheenjohtajaksi valittiin Kimmo Tiilikainen ja varapuheenjohtajiksi Anne Kalmari ja Tuomo Puumala. He toimivat puheenjohtajistona myös edellisen kauden aikana. Eduskuntaryhmän työvaliokuntaan valittiin kansanedustajat Antti Kaikkonen, Eeva-Maria Maijala, Aila Paloniemi, Mikko Savola ja Mirja Vehkaperä. Työvaliokunnassa toteutetaan henkilökiertoa, joten sen jäsenet valitaan uudelleen vuoden vaihduttua.

Ensimmäinen täysistunto pidettiin tiistaina 28.4. ja valtiopäivien avajaiset olivat keskiviikkona 29.4. Ensimmäisessä täysistunnossa puhemieheksi valittiin Juha Sipilä sekä varapuhemiehiksi Timo Soini ja Ben Zyskowicz. Sekä eduskuntaryhmän puheenjohtajistoon että eduskunnan puhemiehistöön tehdään tarvittavat uudelleenvalinnat hallituksen muodostamisen jälkeen.

Valiokuntien ensimmäiset kokoonpanot vahvistettiin täysistunnossa tiistaina 5.5. Valiokuntapaikat ja niiden puheenjohtajuudet jaetaan eduskuntaryhmien kesken vaalituloksen mukaisessa suhteessa. Puheenjohtajuuksien jaosta ovat sopineet eduskuntaryhmien puheenjohtajat suorittamalla valintakierroksia ryhmien koon mukaisessa järjestyksessä. Ensimmäiset kokoonpanot on nimetty ryhmien sisällä edustajille lähinnä aakkosjärjestyksessä. Lopulliset valiokuntajäsenyydet päätetään hallitusneuvotteluiden jälkeen.

Olen nyt varsinainen jäsen ympäristövaliokunnassa ja varajäsen perustuslakivaliokunnassa sekä sivistysvaliokunnassa. Valiokuntatyötä ei juuri ole ennen kuin uuden hallituksen esityksiä saadaan käsiteltäväksi. Suuressa valiokunnassa, ulkoasiainvaliokunnassa ja talousvaliokunnassa on joitain EU-asioita jo listalla. Toiveeni on, että kun lopulliset kokoonpanot vahvistetaan, saan jatkaa työtäni talousvaliokunnassa.

Remonttimiehiä työssä.
Eduskuntatalo sulkeutui remontin ajaksi heti vaalitauon alkaessa viime maaliskuussa. Aiemmin on jo remontoitu vanhat työhuonesiivet ja eduskunnan kirjaston rakennus sekä rakennettu uutta maanalaista tilaa. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaan vuonna 2017 asti eduskunta kokoontuu väistötiloissa Sibelius-akatemiassa, aivan Eduskuntatalon vieressä. Eduskuntatalon julkisivu on nyt verhoutunut telineisiin, mutta kuulemma niiden päälle vedetään näköispressut, joiden suojissa talo ehostuu myös ulkopuolelta.

Käytännön järjestelyt valtiopäivätyön sujumiseksi ovat mittavat. Täysistuntosali, valiokuntahuoneet, ryhmähuoneet, muut kokoustilat ja virkamiesten työhuoneet on sijoitettu (tai mahdutettu) Eduskuntatalon lisäsiipiin, kirjastorakennukseen, Pikkuparlamenttiin ja Sibelius-akatemiaan. Tiloja yhdistävät tilapäiset kulkureitit. Sibelius-akatemialta Eduskuntatalon lisäsiipeen on rakennettu väliaikainen kulkusilta. Loppujen lopuksi kuitenkin nopeimmat reitit tilojen välillä taitavat olla ulkokautta.

Tilojen tiiviyden vuoksi "paperittomuus" on entistä kattavampaa. Täysistuntosalissakin on yhden edustajan paikalla sen verran tiivistä, että istuntomateriaaleja ei jaeta enää lainkaan paperisina, vaan käytämme täysin sähköisiä asiakirjapalveluita. Remontti tarjoaa hyvän tilaisuuden siirtyä kertaheitolla paperittomuuteen - sillä säästetäänkin talossa pitkä penni.

Vierasryhmiä ei voida ottaa taloon ennen remontin valmistumista. Täysistuntoja voi toki tulla seuraamaan Sibelius-akatemian parvelta. Ovet turvatarkastukseen aukeavat aina 15 minuuttia ennen istuntoa. Eduskunnan toimintaan voi tutustua Kansalaisinfossa, joka toimii Pikkuparlamentin katutasossa. Kansalaisinfosta saa monen muunkinlaista tietoa yhteiskunnasta. Tervetuloa poikkeamaan sinne!

Tuleva viikko.
Täysistuntoja pidetään tarvittaessa ennen hallituksen muodostamista. Seuraavat täysistunnot ovat huomenna perjantaina 22.5. ja tiistaina 26.5.

Lauantaina 23.5. pidetään Ylöjärven markkinat Elon alueella. Olen paikalla Keskustan teltalla aamupäivästä. Keskustanaiset tarjoavat kahvia. Narunvetoakin taitaa olla tarjolla.

Loppuviikkoon mahtuu myös OAJ:n tapaaminen ja yrittäjien kokous.

Ensi keskiviikkona eduskunnan eräkerho kokoontuu vuosikokoukseensa. Viikonloppuna juhlitaan koulujen päättymistä. Onnittelut valmistuville! Meilläkin on kotona ylioppilasjuhlat, kolmannet ja viimeiset tällä sukupolvella.

Siirry sivun alkuun
facebook