Arto Pirttilahti

Arvi 1/2014

3.3.2014
ARVI eli Arton viikkotiedote

Lähestyn sinua viikkotiedotteellani. ARVIssa pyrin kertomaan jotain menneestä politiikan viikosta ja omista tekemisistäni sekä arvioimaan tulevan viikon tapahtumia.

Ei pakkoliitoksille.
Keskiviikkona keskusteltiin opposition välikysymyksestä. Keskustelu oli positiivista ja rakentavaa. Hallituksen kuntalinjalle haettiin tosissaan vaihtoehtoja. Järki ei ole ehtinyt missään vaiheessa mukaan hallituksen kuntauudistukseen. Uudistusta vauhdittamaan hallitus on asettanut talouspakotteita eli 4 miljardin VOS-leikkaukset ja kiristää ruuvia edelleen VOS-uudistuksella. Yhtä lailla Sote-uudistus on valjastettu suurkuntatavoitteen taakse eikä alunperinkään lähdetty palvelurakenneuudistus edellä. Nykyisen hallituksen otettua ohjat käsiinsä kuntien välinen yhteistyö on vaiennut.

Ihmetellä täytyy, miten niin ponnekkaasti hallituksen linjaa maakunnassa vastustaneet edustajat eivät kuitenkaan äänestäneet sitä vastaan. Välikysymysäänestys oli näytönpaikka, jos pakkoliitoksia ja muita hallituksen kuntakaavailuja ei kannata. Kaksilla rattailla ajelu näyttää jatkuvan.

Kataisen kutsu oppositiolle.
Pääministeri Katainen kutsui opposition keskustelemaan 3 miljardin leikkauksista. Valtion vuotuinen alijäämä on noin 7-8 miljardia. Katainen halusi sitoa kaikki puolueet menokuriin ja leikkaustalkoisiin yli tulevien vaalien. Kaksituntisen keskustelun tuloksena oli, että kaikille puolueille on nyt annettu yhteinen tilannekuva Suomen taloudellisesta tilanteesta. Oppositio ei halunnut lähteä hallituksen politiikan maksumieheksi. Hallituksella on ollut kolme vuotta aikaa tehdä jämäköitä päätöksiä, mutta vieläkin hallituksen linja rakoilee, miten valtion taloutta tulisi suunnata. Toivottavasti hallitus tekee kehysriihessä myös kasvua ja työllisyyttä tukevia päätöksiä.

Omistajaohjausta ministeri Haavistolta.
Tiistaina tapasin talousvaliokunnan kanssa ministeri Haaviston. Kävimme hyvän keskustelun valtion yhtiöiden johtamisesta. Kysyin ministeriltä, onko valtion yhtiöiden toiminnassa nykyään mukana aluepolitiikka, koska bisnes on niin kovaa. Ministeri myönsi, että aluepolitiikka ja työllisyys ovat vahvasti mukana omistajaohjauksessa. Muun muassa Rautaruukin kaupan osalta pyritään työpaikat ja toiminta pitämään Suomessa.

Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista lakivaliokuntaan.
Keskiviikkona lakivaliokunta linjasi, miten kansalaisaloite käsitellään. Torstaina 13.3 pidetään avoin kuuleminen aloitteen tekijöille. Seuraavana kuunnellaan asiantuntijoita ja päätetään, tehdäänkö myönteinen vai kielteinen mietintö. Mietintö tulee vielä tämän kevään aikana eduskunnan isoon saliin käsiteltäväksi.

Viranomaisten valitusoikeus.
Jätin tiistaina kirjallisen kysymyksen viranomaisten valitusoikeudesta oikeusministeri Henrikssonille. Tällä hetkellä viranomaiset käyttävät valitusoikeuttaan kirjavasti ja tavoitteet, joihin valituksilla pyritään, eivät ole läpinäkyviä. Tämä vaarantaa yksilön oikeusturvan ja haittaa merkittävästi kunnissa tehtävää maankäytön ja elinkeinoelämän kehittämistä. Viranomaisten toisistaan tekemät valitukset aiheuttavat suuria kustannuksia aikana, jolloin hallinnon rakenteita olisi kevennettävä ja kustannuksia pienennettävä.
Kirjallinen kysymys: Viranomaisen valitusoikeus

Tuleva viikko.
Perjantaina sain tiedon, että Pirkanmaalaiset maanviljelijät ovat suurimpia ympäristötuen menettäjiä tulevassa uudistuksessa. Päätös on valtioneuvoston käsittelyssä 13.3. Tällä viikolla pyrimme saamaan pirkanmaalaiset kansanedustajat asiasta tietoisiksi ja vaikuttamaan tulevaan päätökseen.

Tiistaina täysistunnossa on mm. taksin kuljettajien enimmäisiän poistaminen. Keskiviikkona keskustelemme liikunnasta ja urheilusta.

Talousvaliokunnassa on käsittelyssä mm. uusi ympäristönsuojelulaki, jossa puhuttaa 13§ turvetuotannon rajoitteiden osalta.

Pääteema politiikassa, mikä puhuttaa ja huolestuttaa, on Ukrainan tilanne. Toivotaan, että eri osapuolet ottavat asian rauhallisesti ja sodalta vältyttäisiin.

Siirry sivun alkuun
facebook