Arto Pirttilahti

Kuttupuhe ja joulukiirettä

Torstai 18.12.2014

Joulu lähestyy. Joulupukin pajassa on varmasti ollut huisketta, mutta niin on ollut myös eduskunnassa. Joulukuun aikana täysistunnon päiväjärjestyksissä on ollut 120 lakiesitystä. Tällä viimeisellä istuntoviikolla ennen joulutaukoa olemme käsitelleet valtion vuoden 2015 talousarviota ja suorittaneet satoja äänestyksiä. Talousarvioaloitteita kansanedustajat jättivät hallituksen esitykseen yli 500. Perjantaina 19.12. ovat vuorossa viimeiset äänestykset ja puhemies tarjoaa koko eduskunnan väelle joulukahvit.

Itsenäisyspäivää juhlimme arvokkaissa tunnelmissa remontoidussa Presidentinlinnassa. Eduskuntatalokin on menossa remonttiin. Osittain työt ovat jo alkaneet. Kuppilan ja muiden tilojen pylväitä on suojattu ja entisöintityöt ovat täydessä käynnissä. Keväällä eduskunnan jäädessä vaalitauolle 13. maaliskuuta alkaa varsinaisesti kova tohina, kun talo tyhjenee ja remontti pääsee tayteen vauhtiin. Seuraava eduskunta kokoontuu väistötiloissa Sibelius-akatemiassa. Remontoitu Eduskuntatalo aukeaa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaan vuonna 2017.

Eilen pidin perinteisen kuttupuheen neljättä kertaa. Kuttupuhe on talousarviokäsittelyssä maa- ja metsätalousministeriön pääluokan viimeinen puheenvuoro. Perinteen on aloittanut pirkanmaalainen kansanedustaja Timo Roos vuonna 1985. Kuttupuheen aiheet ovat olleet hyvin persoonallisia ja pohtivia. Puheet ovat vuosien saatossa tulleet viihteellisemmiksi ja unohdetun kansan sanoma on jäänyt taka-alalle. Maaseudun unohdetun kansan tilanne on tällä hetkellä niin vakava, että katsoin tänä vuonna aiheelliseksi karsia viihteellisyyttä ja painottaa maaseudun ihmisten, maatalouden ja kuttujen tämän hetkistä ahdinkoa.

Kuttupuheen löydät vasemman reunan valikosta "Kirjoitukset ja puheet".


Oikein hyvää joulua ja valoa uuteen vuoteen kaikille!

Siirry sivun alkuun
facebook