Arto Pirttilahti

Aikansa kun hosuu, niin aina joskus osuu

torstai 14.11.2013


"Taitaa olla hallituksen ensimmäinen energiaveropäätös, joka on jonkin verran linjassa siihen, että Suomeen saataisiin uusia työpaikkoja. Kuuden puolueen yhteistuumainen hallitus kun aikansa hosuu, niin aina joskus osuukin."

Näillä sanoilla aloitin puheenvuoroni tiistaina täysistunnossa, kun eduskunta keskusteli hallituksen antamasta esityksestä tietokonesalien sähköveron alentamiseksi. Esitys on hyvä ja sen avulla on mahdollista saada aikaan uusia työpaikkoja.

Mutta mistä sähkö sitten tulee? Suomen sähköomavaraisuus on vaivaiset 30 prosenttia. Siis myös Googlen uuteen konesaliin sähköä siirretään esimerkiksi Ruotsin tuulipuistoista.

Suomen energiaomavaraisuus kokonaisuudessaankin on heikko. Ihmettelen hallituksen aiempia päätöksiä kurittaa energiaturpeen ja metsäenergian kilpailukykyä veronkiristyksillä ja tukien alennuksilla. Näin toimittaessa ei todellakaan nähdä kotimaisen energian etuja ja vaihtotase luisuu entistä enemmän pakkaselle.

Turve on kotimainen tuote ja energiamuoto. Se työllistää. Turvetuotanto on järjestettävissä ympäristönkin kannalta kestävällä tavalla. Turvetta ei pidä vihata, vaan käyttää. Nostomenetelmien kehitys on tärkeää. Turvetta voidaan energiakäytön lisäksi jatkojalostaa arvokkaammiksi lopputuotteiksi - vientituotteiksi asti.

Metsissämme kasvaa myös melkoinen energiavarasto. Energiakäyttöön keräämämme puu on metsänhoidon ja muun puunkäytön sivutuotetta. Alla oleva kuva kertoo, kuinka paljon puurankaa vastaa energiasisällöltään yhtä tynnyrillistä raakaöljyä.

Kannustan hallitusta nopeisiin toimiin! Vielä on aikaa tehdä jo ensi vuodelle kotimaista energiaa tukevia päätöksiä.

2 paalia puurankaa = 1 tynnyri öljyä

2 paalia puurankaa = 1 tynnyri öljyä

Siirry sivun alkuun
facebook