Arto Pirttilahti

Raidepilotilla pöhinää poikittaisradoille

29.8.2017

Keskustan kansanedustajat Arto Pirttilahti ja Mikko Savola näkevät, että VR:n monopoliaseman purku tuo lisää liikennettä poikittaisradoille. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner tapasi Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakuntaliittojen edustajia ja radanvarsikuntien päättäjiä 29. elokuuta.

Kansanedustajat Arto Pirttilahti ja Mikko Savola ovat olleet järjestämässä asiaan liittyviä ministeriön ja maakuntapäättäjien tapaamisia kuluneen puolentoista vuoden ajan. Nyt keskusteltiin alueiden roolista ja alueellisen liikenteen järjestämisestä rautateiden henkilöliikenteen kilpailun avautuessa ja otettaessa ensimmäinen konkreettinen askel eteenpäin.

Pirttilahti ja Savola ovat esittäneet aktiivisesti keinoja raideliikenteen parantamiseksi niin sanotun Haapamäen radan yhteysväleille.

- VR:n monopoliaseman purku mahdollistaa uusien liikenteen järjestämistapojen käyttöönoton. Vaalikausittain ja vuosittain tehtävien muutamien miljoonien budjettivääntöjen ja näivettyvien junavuorojen sijaan nyt katsotaan rohkeasti eteenpäin ja haetaan uusia toimintamalleja asiakkaiden ehdoilla, sanoo Savola.

Uudistus antaa maakunnille, suurille kaupungeille ja kaupunkiseuduille mahdollisuuden järjestää alueellaan alueellista tai paikallista junaliikennettä. Maakunnat kytketään alusta asti tiiviisti mukaan muutoksen valmisteluun.

- On tärkeää, että olemme ensimmäisenä mukana matkassa. Nyt on katsottava ennakkoluulottomasti vaihtoehtoja liikenteen järjestämiselle. Ensimmäistä kertaa meillä on tarjolla konkreettinen keino kehittyvien maakuntakeskusten hyvinvoinnin laajentamiseksi myös radanvarsipaikkakunnille, iloitsee Pirttilahti.

Ministeri Bernerin tapaamisessa sovittiin, että alueellisen liikenteen järjestämisen reunaehdoista ja järjestämisessä huomioon otettavista kysymyksistä tehdään yhteinen selvitys. Selvityksessä tarkastellaan myös alueellisen pilotin toteuttamismahdollisuuksia. Selvityksen on tarkoitus valmistua vuoden 2017 loppuun mennessä.

- On selvää, että tällä selvityksellä haetaan nyt keinot toteuttaa pilotti, jolla poikittaisradoille saadaan jälleen pöhinää. Tässä työssä haluamme olla yli maakuntarajojen mukana. Jo tässä vaiheessa eri maakuntien ennakkoluulotonta yhteen hiileen puhaltamista tässä kaikkia koskettavassa tärkeässä hankkeessa voi vain ihailla, kiittelevät Pirttilahti ja Savola.

Siirry sivun alkuun
facebook